Beställ senast 30 juni 2017: Ingrävning av internet via fiber från IP-Only

Ni kanske har sett IP-Onlys små röda skyltar i Västermo, Värhulta och nu i Ramsnäset? I onsdags 14 juni kom ett mail till oss fastighetsägare som kallade till informationsmöte i Västermo Bygdegård nu i söndags 18 juni. Där presenterade projektledaren Gattas Gaorie från IP-Only möjligheten att få internetanslutning via fiber till Ramsnäset.

Nedan är anteckningar från mötet och taget ur deras broschyr.

## Snabba fakta ##
– Priset är samma för alla som beställer, oavsett hur många som beställer eller hur långt som behöver grävas fram till just ditt hus
– Pris: 19.015 SEK med ROT+RUT (22.900 SEK utan ROT+RUT). Avbetalning möjligt.
– Senast 30 juni måste du ha beställt fiberanslutning till din fastighet av IP-Only för att få detta pris.
– Betalning sker i efterhand, efter att arbetet är färdigt.
– Man beräknar börja gräva våren 2018 och bli klara under 2018
– Allt ingår i priset: grävning, dragning och installation inne i ditt hus

## Varför är det så extremt kort tidsfrist/betänketid/framförhållning? ##
P.g.a felaktiga uppgifter / bristande kommunikation trodde IP-Only att Ramsnäset redan var fiberanslutet men fick reda på att vi inte var det tack vare några rådiga fastighetsägare. Arbetet att börja planera och projektera anslutningen av hela Eskilstuna Väst, där Ramsnäset ingår, med 4000 fastigheter var satt till 30 juni för att hinna börja arbetet till våren 2018.

## Kan man få mer betänketid? ##
Som det ser ut i dagsläget går inte det för att hinna komma igång med projektet. Ip-Only beklagar det olyckliga i att uppgifter att vårt område redan var anslutet varit felaktiga och att detta inte uppdagats förrän nyligen.

## Hur beställer jag? ##
Beställning görs normalt via formulär på IP-Onlys hemsida där du skriver in er adress här på Ramsnäset, t.ex. ”Ramsnäset 33, Arboga” och fyller i dina uppgifter därefter.

Här är formuläret —> http://malardalen.ip-only.se/

Våra adresser har tyvärr ej hunnit läggas till ännu men enligt projekledaren Gattas Gaoire på IP-Only ska adresserna finnas på plats på onsdag 21/6.

Observera att intresseanmälan på deras hemsida inte är en beställning.

Om man vill går det att beställa via pappersblanket som postas till IP-Only men säkrast och snabbast är via hemsidan (ni vet ju hur Post Nord kan vara).

## Om jag vill ansluta mig senare istället? ##
Beställning och anslutning i efterhand är endast på enskild offert och baseras på avstånd från områdets huvudnod och kräver bland annat ny utkörning av grävmaskiner, ny projektering m.m. Lägsta pris för den som bor närmast noden brukar börja som lägst på omkring det dubbla ovan pris och blir snabbt dyrare ju längre ifrån man bor.

## Finns det någon hake? ##
Förutom den oavsiktligt korta betänketiden så behöver IP-Only få in beställningar från 50% av de 4000 fastigheterna i Eskilstuna Väst. De har nu nått 40% och behöver få omkring 400 beställningar till för att projektet ska dras igång. Utsikterna för detta ser goda ut säger de själva men detta osäkerhetsmoment finns.

IP-Only har 24 månader på sig från 30 juni 2017 att färdigställa arbetet men hoppas själva vara klara under 2018

## Hur går grävningen och installationen till? ##
Grävningen i området sker på 60cm djup av inhyrda entrepenörer. På din tomt grävs en ca 15cm bred och 30cm djup ränna upp från tomtgräns till hus. Sedan dras kabeln in och en mottagare monteras på din vägg inomhus. Mottagaren behöver eluttag.

En projektör kommer kontakta varje fastighetsägare som beställt och diskutera hur dragning ska ske på just deras tomt.

Du ordnar själv därefter en valfri tjänsteleverantör och modem (kan oftast fås från tjänsteleverantören) för att komma igång med tjänster du väljer själv som internet, ip-telefoni eller tv.

## Vilka internetleverantörer kan jag välja mellan när allt är klart? ##
IP-Only säljer inga tjänster utan står endast för grävning och framdragning. Efter jobbet är klart kan du välja helt fritt bland de leverantörer som IP-Only har avtal med. I dagsläget är det samtliga stora leverantörer (utom Telia) och en gäng mindre. T.ex ComHem, Viasat, Bredbandsbolaget och många fler . Telia säljer eget fibernät och har därför valt att inte ha avtal med IP-Only. Dock kan deras utbud nås via andra leverantörer som IP-Only har avtal med

Ett prisexempel från en av alla leverantörer är: TV med 19 kanaler, Bredband 100 mbit upp / 10 mbit ner och IP-telefoni för 374:- i månaden. Du väljer dock själv vilka tjänster du vill ha, från vem och med vilket typ av avtal. Vissa leverantörer har sommarabonnemang för de som bara är här viss tid om året.

## Kostar det något om jag gräver in fiber men väljer att inte skaffa några tjänster därefter? ##
Nej. IP-Only tar bara betalt för grävningen och indragningen. Inga löpande nätavgifter tas ut.

## Varför ska jag skaffa fiber? ##
Mobilnätet och 4G funkar väldigt bra för många men med fiber finns ingen surfpott och inga blinda fläckar eller svaga punkter pga avstånd till telemaster. Och hastigheten kan inte variera beroende på belastning eftersom alla anslutna fastigheter har en egen odelad fibertråd hela vägen.

– 7.2 miljoner mbit/s
Dagens mottagare som installeras hos de som beställer klarar 1000 mbit/s upp och ner men tråden i marken till ditt hus klarar 7.2 miljoner mbit/s upp och ner eftersom det går med ljusets hastighet i fiberoptiken. Så oavsett hur mycket internet framtiden kräver kommer fibern klara det.

– Internet även vid strömavbrott
Fibernoden i området är utrustad med backup-batteri som håller internet igång även om det skulle bli strömavbrott i området. Batteriet räcker 18-24 timmar nöddrift.

– Redundant dubbeldragning
Fiberkablarna som dras ut till området dras från både Arboga och Eskilstuna så skulle en kabel till området grävas av så finns ändå en kabel som levererar internet. Alla kablar dras också i marken hela vägen

– Värdet på fastigheten ökar
Både vid försäljning och vid uthyrning står internet högt på listan. Sen är det förstås lättare att få ut barnbarnen på besök om de kan surfa obehindrat.

## Om IP-Only ##
Har hållit på med internet via fiberoptik sedan 1999 och då främst mot företag. De förser bland annat Aftonbladet och Blocket med internet. 2013 köptes IP-Only av bolaget EQT som ingår i Wallenbergssfären och en storsatsning mot privata marknaden drog igång. Man har nu samverkansavtal med Eskilstuna kommun för att dra fiber. Målet är att ansluta 100% av alla villor och bygga även på landsbygden. IP-Only rekommenderas av Villaägarna som de samarbetar med sedan 2016.

## Fortfarande osäker? ##
Projektledaren Gattas Gaorie finns tillgänglig på telefon och mail och kan även komma ut och berätta samma sak som vi fick veta på mötet igen. Om man går ihop några stycken i grupp så slipper han åka så många gånger.

Projektledare IP-Only Gattas Gaorie
Tel: 072-011 61 43
Mail: gattas.gaorie@ip-only.se

Sveriges nya fibernät i Mälardalen

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.