Vårt vatten och avlopp

FROSTSKYDD
Så frysskyddar du ditt sommarhus på Ramsnäset
(OBS! Glykol ej tillåtet)

VAD FÅR SPOLAS NED
Endast
kiss, bajs, toalettpapper och normalt köksavloppsvatten i avloppet.
Ev stopp som orsakas av fastighetsägaren kommer att debiteras fastighetsägaren.

SPOLA RENT 1 GGR/ÅR I DIN PUMPGROP FÖR ATT TA BORT FETTANSAMLINGAR RUNT FLYTBALJORNA
Använd en högtryckstvätt och ta bort de fettansamlingar som kan ge upphov till att pumpstationen inte fungerar som den ska.

Spola absolut inte ner: Snusprillor, kattsand (t.o.m små rester på kattbajs blir som cement), torky-papper (sväller istället för att lösa upp sig som toapapper), bindor eller annat. Detta förstör avfallskvarnen i pumpen vid din tomtgräns och/eller sätter igen de blott 4cm i diameter avloppsrör (tryckslangar) som går till reningsverket från tomterna. Glöm inte att informera era gäster och eventuella hyresgäster.

Spola heller inte ner: Kemikalier som lacknafta, glykol och spolarvätska. Detta förstör reningsprocessen och kan orsaka stora kostnader för föreningen.

AV- OCH PÅSÄTTNING AV VATTEN
Tänk på att använda rätt (din egen) kran för på och avstängning av ditt vatten. Föreningens avstängningsventiler (vid gatan) får endast manövreras av Vatten-ansvarig. Se till att öppna och stänga ordentligt. Självtömmande ventiler som av misstag står halvöppna sänker vattensystemet på nolltid. Läs mer här

VAD VÅRT RENADE VATTEN FÅR ANVÄNDAS TILL
Vatten från reningsverket får endast användas till hushållsbehov, inte till att fylla pooler, vattna gräsmattor eller rabatter och annat. Det går bra att vid möjlighet använda egen dränkpump i sjön till att förse sig med dessa större mängder vatten. Det finns även företag som sysslar med att fylla pooler med vatten.

SETT ELLER HÖRT NÅGOT ONORMALT?
Ser du en onormal vattensamling kan det vara tecken på en läckande ventil. Hör du att din eller grannens avloppspump går för jämnan eller att den röda varningslampan skulle lysa. Hör av dig till Vatten-ansvarig.